top of page

Мешканці 5 громад Сумщини навчились основам підприємництва


ГО «Бізнес асоціація «4Бізнес» провела два 3-х денних тренінги для жінок, молоді, ветеранів 5 громад Сумщини в рамках проєкту «Розвиток потенціалу та створення умов для економічного відновлення через розвиток та зміцнення партнерства між державним та приватним секторами в громадах Сумської  області». Проєкт проходить за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії, Швеції та Естонії.

Богдан Мосунов, голова БА «4Бізнес», відмітив: «Були відібрані 2 групи мешканців Сумщини, які зацікавлені у веденні власної справи. Тренінги пройшли в дружній атмосфері – це заслуга всіх наших учасників. Сьогодні нам не вистачає такого щирого спілкування, коли є можливість позитивно подумати про майбутнє, забувши на деякий час про сьогодення. І особливо приємно було почути від одного з учасників проєкту: «Дякую, що повернули до підприємництва!». З такими натхненними та відданими своїй справі людьми розумієш, що Сумщина неодмінно буде відновлюватися та розвиватися. Тож незабаром очікуємо на проєкти нових успішних підприємців, а також раді будемо бачити їх серед членів нашої бізнес-асоціації».

Впродовж курсу навчання учасники ознайомилися з типами мислення, визначили різницю підприємницького підходу до сприйняття речей та реагування на виклики, розібралися із застосуванням балансу між Пасивами і Активами, отримали установку щодо можливості заробітку у бізнес-циклі на Вході та Виході, описали портрет основних груп Клієнтів та Споживачів, сформували лінійку продуктів, які задовольняють попит і формують спільну Цінність та багато іншого.


Руслан Краплич, тренер проєкту, член Коордради Нацплатформи МСБ відмітив: «На заняттях ми також опрацювали 30 інструментів фандрейзингу для залучення стартового капіталу та застосування соціально відповідальних підходів до ведення бізнесу. Це дуже важливо на нинішньому етапі, коли є багато можливостей залучити фінансування для своїх проєктів з різних джерел. Суттєво допомагає сьогодні також донорська підтримка, яку надають міжнародні фонди для підприємців, розуміючи який внесок в бюджет громад буде надходити від підприємницької діяльності мешканців Сумщини. Хочу відмітити, що учасники тренінгів обмінялися контактами, ми організували групу для обміну досвідом та спілкування у WhatsApp. Тобто створено всі умови для майбутнього партнерства і мережування. Також команди учасників зможуть продовжити консультування з боку бізнес-менторів через цей та інші канали комунікації».


Ія Дегтярьова, тренер проєкту, доктор наук з державного управління, професор, психолог, звернула увагу учасників на характеристики успішних підприємців та запропонувала учасникам пройти самооцінку, щоб впевнитися в тому, що вони готові йти по тернистому шляху підприємництва. «Ми аналізували кейси, розглядали, як шукати бізнес-ідеї, робили практичні вправи. З такою ціленаправленою аудиторією приємно працювати. Маю надію, що вже незабаром ми зможемо отримати нові послуги та купити товари учасників тренінгу», - відмітила Ія.

Під час тренінгів учасники детально ознайомилися із основними етапами започаткування й розвитку власної справи. Проводили дослідження цільової аудиторії, розробляли ціннісну пропозицію, яка задовольняє визначеного клієнта.


Тренер проєкту Олексій Літвінов розповів: «Навчання було інтерактивним: проводились ділові ігри, опрацьовувались кращі тактики створення та налагодження роботи у командах. Відпрацювали ми і методики пошуку інноваційних рішень, формулювання унікальної торгової пропозиції, створення «пакетів» та «лінійок» для своїх продуктів. Окремий блок було приділено опрацюванню цільової аудиторії, визначенню каналів комунікацій із клієнтами. Були в нас і домашні завдання, із якими учасники успішно впоралися. Для продовження самовдосконалення усі слухачі проєкту отримали бібліотечку корисної літератури».


Проєкт продовжується, тож слідкуйте за анонсами та встигайте записуватись на заходи!

 

Цей проєкт відбувається за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії, Швеції та Естонії.

Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО «Бізнес асоціація «4Бізнес» і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Фонд «Партнерство за сильну Україну» (ФПСУ) – це донорська програма, що фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії, Швеції та Естонії. За спільної підтримки уряду України та урядів-партнерів Фонд реалізує проєкти, в першу чергу, на деокупованих і прифронтових територіях, спрямовані на посилення стійкості України перед лицем російської агресії. Метою ФПСУ є зміцнення спроможності українського уряду надавати місцевим громадам критично важливу підтримку в співпраці з громадянським суспільством, ЗМІ та приватним сектором.

 

19 переглядів0 коментарів
bottom of page